• Uklanjanje madeža

Radiofrekvencijsko uklanjanje mladeža

Opis zahvata

Kandidati

Priprema

Tok zahvata

Oporavak

Mjere opreza

Radiotalasi predstavljaju radiohiruršku metodu uklanjanja promena sa kože ili sluzokože. Prolazak visokofrekventnih talasa kroz tkivo minimalno oštećuje okolne strukture kože (značajno manje nego hirurški skalpel), a u potpunosti deluje na željeno polje.

  OPIS ZAHVATA

Koža i potkožno tkivo podložni su raznim mladežima različite veličine i karakteristika u ponašanju tokom života. Najčešće se radi o dobroćudnim promjenama. Liječenje ovisi o njihovim karakteristikama. Neki se uklanjaju iz estetskih razloga, pogotovo ako su na licu, dok drugi predstavljaju takvu grupu tumora kod kojih je potrebno hirurško odstranjivanje.

Mladeži su benigne tvorevine koje se sastoje od melanocita (ćelija, koje produkuju pigment kože). Mogu biti urođeni, ali mogu biti i stečeni, tj. pojaviti se u bilo kom periodu života. Boja im varira od sive do tamno braon ili crne, a neki od njih imaju boju kože. Aktivna pojava novih mladeža i rast već postojećih, prisutno je u periodu polnog sazrevanja (12 – 18 godina) i u trudnoći. Ono što nas zabrinjava je mogućnost mladeža da preraste u maligni melanom. Znaci koji treba da nas dovedu kod dermatologa su: rast mladeža, promena boje, i bilo kakva promena površine mladeža (pucanje, formiranje kraste, iscedak, krvavljenje). Pre uklanjanja, obavlja se pregled dermatoskopom, i tek tada se odlučuje kojom metodom će se mladež ukloniti. dermatoskopski pregled mladeža se preporučuje jednom godišnje.

Uklanjanje mladeža se vrši pod lokalnom anestezijom. Posle procedure treba se uzdržati od dugotrajnog boravka na suncu.

Papilomi su virusnog porekla. Virus se nalazi na površini kože, i prilikom pada imuniteta, poremećaja Ph kože, i sl. dolazi do pojave papiloma. Infekcija ovim virusom je moguća pri neposrednom kontaktu. Vreme od kontakta do pojave papiloma je oko 3 meseca. Papilomi, u narodu poznati i kao „viseće bradavice“, najčešće se javljaju na vratu, ispod pazuha, ispod dojki, na trbuhu. Mogu biti pečurkastog ili kupastog oblika, veličine od 1 do 3 mm, boje normalne kože do tamno braon. Na početku se javlja samo jedan papilom, ali ubrzo dolazi do tzv. autoinfekcije, i širenja, te ih može biti i preko stotinu. Da bi se sprečilo širenje po nama samima, ali i po nama bližnjim osobama, preporučuje se uklanjanje. Uklanjanje je bezbolno, brzo i bez ožiljka.

Bradavice su takođe, benigne promene virusnog porekla. Njihova pojava je posle 4 meseca od momenta kontakta sa osobom koja već ima bradavice. Uklanjanje je brzo, pod lokalnom anestezijom i bez ožiljka.

Od ostalih promena, vršimo i uklanjanje tačkastih hemangioma, tzv. „rubinovih tački“, koji se pojavljuju na koži posle 40-te godine, u vidu malih (1 do 6 mm), ogruglih , crvenih tačaka, u nivou ili malo iznad nivoa kože.

radioellman2

 KANDIDATI

Uklanjanje mladeža se savjetuje ako dođe do povrede mladeža mehaničkim ili nekim drugim putem te u onim slučajevima kad madež raste, mijenja boju, svrbi, nejasnih je rubova, krvari ili je veći od jednog centimetra. To su neki od parametara koji upozoravaju da se s madežom nešto dešava i u tom slučaju se uvijek treba javiti doktoru kako bi se obavio pregled. Posebno treba obratiti pažnju na mladeže koji se na tijelu nalaze na istaknutim mjestima sklonim povredama kao što su pregibi na tijelu, mjesta na kojima odjevni predmeti vrše pritisak i slično.

 PRIPREMA

Na dan zahvata nije dozvoljeno koristiti preparate za tuširanje koji maste kožu, već običan sapun ili gel za tuširanje. Koža ne bi trebala biti hidratizirana. Sve potrebne informacije dobit ćete na konzultacijama s našim doktorima. Jedanu sedmicu prije i nakon operacije izbjegavajte lijekove koji smanjuju viskoznost krvi.

U našem Centru, prije samog zahvata mladeže možete pregledati dermatoskopom. Ovaj alat pomaže doktoru razlikovati melanocitne od nemelanocitnih promjena, a najveće joj je značenje u ranoj dijagnostici melanoma. Također, pomaže dijagnostikovati tip promjene i odrediti kada je određenu promjenu potrebno ukloniti. U slučaju da uočite promjene na madežu, u smislu pojave asimetrije, nepravilnosti rubova, promjenu boje ili povećanje promjera madeža, u slučaju krvarenja ili svrbeža, svakako se obratite dermatologu na konzultacije. Pregled mladeža preporuča se učiniti jednom na godinu, a kod osoba s povišenim rizikom češće prema savjetu doktora.

radioellman3

 TOK ZAHVATA

Kod Ellman radiofrekvencije koju koristimo u Derma centru uklanja se samo promjena na koži, i to nakon lokalne anestezije koja se ubrizgava veoma tankom iglom ispod same izrasline. Odmah nakon tretmana na mjestu izrasline pojavljuje se rana na koži koja ne krvari, iste veličine kao i uklonjena izraslina. Potom se formira krasta, a nakon 7-10 dana i svježi sloj kože koji se kroz vrijeme ponovno bojom stopi s okolnom kožom. Nakon uklanjanja madeža metodom radiofrekvencije madež je moguće poslati na PHD (patohistološku) analizu gdje se utvrdi je li promjena benigna.

radioellman4

 OPORAVAK

Oporavak mjesta na koži tretiranoj zahvatom traje oko sedam dana, a prvih dana nakon uklanjanja mladeža obavezno se previjaju mjesta na kojima su bili. Poslije skidanja zaštite tretirana mjesta se mažu propisanim kremama nekoliko narednih sedmica kako bi se ublažio ožiljak. U postoperativnom razdoblju ne smije se izlagati suncu ili iritirajućim sredstvima.

 MJERE OPREZA

Važno se pridržavati svih liječnikovih uputa koje ste dobili, a one se odnose na svakodnevnu toaletu uz sterilne uvjete te izbjegavanje većih naprezanja kako bi rana što bolje zarasla, a ožiljak bio manje izražen. Za ublažavanje ožiljaka važno je na vrijeme krenuti s tretiranjem koristeći dermokozmetičke preparate namijenjene u tu svrhu. Njih također možete nabaviti u našem Centru.

job5

 

 

 

Ostavi komentar

Provjerite jeste li unijeli tražene informacije gdje je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.