• Hemijski piling

Hemijski piling

Opis zahvata

Kandidati

Priprema

Tok zahvata

Oporavak

Mjere opreza

Hemijski pilinzi postoje više od 3000 godina. Istoričari nam otkrivaju kako su se u starom Egiptu žene, najznačajnija od kojih je sigurno bila Kleopatra, kupale se u kiselom mlijeku I trljale svoja lica sa fermentisanim kožicama od grožđa kako bi omekšale svoju kožu I uzdigle svoju ljepotu.

  OPIS ZAHVATA

Danas imamo na raspolaganju cijeli niz organskih kiselina za hemijski piling, a koriste se u svrhu liječenja i poboljšanja različitih stanja kože, pri čemu je hemijski piling komplementarna metoda. Neke od indikacija za hemijski piling su liječenje akni i ožiljaka od akni, liječenje rozaceje, solarnih keratoza, ali naravno i ublažavanje bora te korigiranje fotooštećenja kože lica, vrata i dekoltea. Hemijski piling se ovisno o tipu kože, indikaciji i odabranoj vrsti pilinga, najčešće provodi u nekoliko tretmana u razmaku od 7-14 dana. Dobar terapijski učinak, jednostavnost izvođenja tretmana i nuspojave svedene na minimum čine ovaj tretman omiljenim kod naših klijenata.

Hemijski pilinzi mogu se provoditi gotovo čitave godine, uz obavezno korištenje preparata sa zaštitnim faktorom. Vrlo površinski pilinzi mandeličnom kiselinom mogu se izvoditi i tokom ljeta. Uz ovakvu kontroliranu kemoeksfolijaciju nema iritacije kože, pa se ne remeti ni uobičajeni životni ritam, što kod mnogih drugih tretmana nije slučaj – posebno ako je riječ o uklanjanju hiperpigmentacija i ožiljaka.

S obzirom na to da se poboljšanje na koži postiže postupno, osvježenje kože je vidljivo, ali djeluje posve prirodno. Kako je konačan rezultat vidljiv par sedmica nakon zadnjeg provedenog pilinga, stalni napredak se vidi iz dana u dan. Također, učinak pilinga je dugotrajan jer potiče obnovu kolagena i elastina u koži.

U našem centru koristimo preparate SKIN TECH i PROMOITALIA

  • Easy phitic – površinski piling za sve, tipove kože, koristi se najčešće u rješavanju problema kod akni, neujednačenog tena, proširenih pora, hiperpigmentacija (epidermalno površinski). Takođe ovaj tretman se koristi kao uvodna procedura u okviru pripreme kože za mezoterapiju. Easy phitic je rastvor kombinacija tri alfa hidroksi kiseline (glikolna, mandelična, laktična) I fitična kojom se postiže maksimalna efikasnost.
  • TCA – ovaj piling predstavlja mješavinu trihlorsirćetne I alfa hidroksi kiseline. Prednost ovog pilinga je što pored pomenutih sastojaka sadrži I faktore rasta, antioksidanse I druge komponente koje ubrzavaju regenerativne procese I sprečavaju nastanak hiperpigmentacija. Najčešće indikacije za primjenu ovog pilinga su pigmentacije ( poslje trudnoće, poslje akni), fotooštećenja koža

Hemijski piling je procedura poboljšanja kvaliteta i strukture kože tokom dugog vremenskog perioda. Efekti koji se dobijaju korišćenjem hemijskih pilinga još uvijek su zlatni standard u odnosu na sve druge metode podmladjivanja kože. Hemijski piling lica je medicinski tretman u toku kojeg se na kožu nanose rastvori određenih kiselina sa ciljem uklanjanja oštećenog sloja kože. Ovaj postupak omogućava obnavljanje uklonjenog sloja novim i zdravijim slojem kože.

Kada je hemijski piling efikasna metoda?

Hemijski pilinzi su efikasna metoda kod pigmentacija na koži (mrkih mrlja) izazvanih Suncem ili drugim faktorima, akni i crnih komedona, finih bora, ožiljaka nastalih nakon akni ili grube kože nastale usled oštećenja suncem ili zbog starosti.

Na kojim dijelovima tijela se mogu raditi hemijski pilinzi?

Hemijski pilinzi mogu se raditi na licu, vratu, šakama, rukama i nogama. U zavisnosti od dubine, mogu biti površni hemijski pilinzi, srednje duboki hemijski pilinzi i duboki hemijski pilinzi.

 KANDIDATI

Doktor u Derma centu će pregledati vašu kožu te donijeti odluku o vrsti pilinga koju treba provesti. Ako ste trudni ili dojite, bolujete od imunosupresivne bolesti (sistemski lupus, sklerodermija), ako ste prije manje od 6 mjeseci bili podvrgnuti hirurškom zahvatu, zračenju ili tretmanu laserom u regiji gdje će piling biti proveden onda niste kandidat za tu vrstu liječenja. Ako imate aktivnu infekciju herpesa na usnama zahvat treba odgoditi. U slučaju da uzimate izotretionin zahvat treba odgoditi do 6 mjeseci po prestanku uzimanja lijeka.

hemijski5

 PRIPREMA

Prije odluke o zahvatu, doktori u Derma centru mogu predložiti specifičnu njegu kože ili druge postupke prije zahvata.

 TOK ZAHVATA

Hemijski piling je medicinska procedura pri kojoj se na kožu nanosi odabrana hemikalija (glikolna, mandelična ili druga vrsta organske kiseline), a s ciljem poboljšanja stanja kože. Nakon pilinga dolazi do obnavljanja epidermisa i poboljšanja arhitekture dermisa zbog povećane biosinteze kolagena i hijaluronske kiseline, dakle remodeliranja kože. Učinak kemijskog pilinga ovisi o tome koja je dubina pilinga postignuta. Stoga rezultat pilinga može biti poboljšanje teksture i vlažnosti kože, njen mladenačkiji izgled, ali i uklanjanje manjih bora i poboljšanje poremećaja pigmentacije uzrokovanih izlaganjem suncu.

hemijski2

 OPORAVAK

U zavisnosti o odabranoj vrsti i postignutoj dubini pilinga, odmah nakon tretmana u pravilu javlja se crvenilo i lagana oteklina, što se brzo smiruje, a za nekoliko dana moguće je i vidljivo ljuštenje kože, koje će kroz nekoliko dana prestati. Za to vrijeme bit će propisana posebna njega kože. Sada imamo na raspolaganju pilinge koji uzrokuju manju iritaciju i time manje crvenila, a istovremeno su izuzetno učinkoviti u smislu obnove i remodeliranja kože.

Veoma je važno držati se preporuka dermatologa nakon zahvata, što svakako uključuje i primjenu krema za zaštitu od sunca s visokim zaštitnim faktorom pri boravku na otvorenom.

job3

 MJERE OPREZA

Tretman se ne preporuča ako ste trudni ili dojite, bolujete od imunosupresivne bolesti (sistemski lupus, sklerodermija), ako ste prije manje od 6 mjeseci bili podvrgnuti hirurškom zahvatu, zračenju ili tretmanu laserom u regiji gdje će piling biti proveden te ako imate virusnu infekciju u regiji koja se tretira (npr. Herpes Simplex).

More in this category: Mezoterapija »

Ostavi komentar

Provjerite jeste li unijeli tražene informacije gdje je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.