• Dermatološki pregledi

Dermatološki pregledi

Skoro svaku osobu je tokom života mučila neka vrsta kožne bolesti. To mogu biti problematike poput rozacee ili kuperoze, kapilara, hiperpigmentacijskih mrlja, gljivične infekcije, različiti osipi, alergije na koži itd. Često se te promjene ignorišu, pa se razviju hronična oboljenja koja se vrlo teško liječe. Zato su tu dermatolozi koji vas mogu uputiti u najbolje terapije, tretmane ili liječenja za vašu problematiku.

Dermatološki pregled je vrsta specijalističkog pregleda koji obuhvata pregled kože i sluzokože celog tela i kožnih dodataka : noktiju i kose.

Pregled je bezbolan, ne zahteva pripremu pacijenta ,obavlja se preledom golim okom ili nekim od aparata lupom i načešće dermatoskopom. a osim pregleda lupom-uveličavajućim staklom i lampom, za pregled pigmentacija i nepigmentovanih promena na koži i sluzokožama koristi se dermatoskop sa mernim podeocima i svetlom.Za praćenje pacijenata sa neuobičajenim ili rizičnim promenama na koži koristi se fotoaparat sa dermatoskopom. Pregled prosečno traje oko 20-30 minuta , zavisno od stanja bolesnika i težine bolesti.

Pregled mladeža - dermoskopija

Pregled mladeža ili dermoskopija je jednostavna ineinvazivna, brzo izvodljiva i veoma korisna metoda pomoćukoje je moguće postaviti pouzdaniju dijagnozu pigmentnih lezija ili mladeža, a posebno razlikovati melanom od drugih benignih pigmentnih promena na koži.

Zašto se radi pregled mladeža?

Klinička pouzdanost dijagnostifikovanja melanoma „golimokom“ procenjena je na 65%, a dermoskopski pregled mladeža značajno popravlja ovu pouzdanostna 90%. Ovaj pregled pigmentnih promena bez sumnje zauzima sve značajnije mesto u ranom otkrivanju melanoma.Takođe, ovom metodom moguće je i rano otkrivanje drugih tumora kože.

Kako izgleda dermoskopski pregled?

Sam pregled mladeža se veomaje dnostavno izvodi, a dobijenu sliku moguće je sačuvati u računaru, posle određenog vremena uporediti sa ranijom dermoskopskom slikom ili istu poslati drugom dermatologu na dodatnu ekspertizu.

Obzirom na sve veću učestalost tumora kože, savetujemo da se pacijenti najmanje jednomgodišnje jave svom dermatologu i pregledaju svoje mladeže dermoskopskim pregledom. Takodje, ukoliko dermatolog proceni da je mladež potrebno ukloniti obavite uklanjanj emladeža što pre.

More in this category: « Dječja dermatologija

Ostavi komentar

Provjerite jeste li unijeli tražene informacije gdje je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.