FAQs

Estetslka dermatologija

 

Medicinska dermatologija

 
 
 

Šta su fileri?

Hijaluronska kiselina je prirodna supstanca koja se nalazi u koži, a koja se sa godinama resorbuje i ne obnavlja. Fileri sa hijaluronskom kiselinom se vještački unose kako bi se popunile sitne bora na licu, te povratila prirodna elastičnost i hidriranost kože, najčešće u područjima očiju, nosa, usana, brade i čela.

Kako izgleda procedura?

Izabrani preparat se putem igle i šprica ubrizgava u boru. Nakon aplikovanja preparata doktor vrši masažu te regije da bi se sprečilo nakupljanje preparata i stvaranje grudvica.

Da li je bezbedno puniti bore Hijaluronskom kiselinom?

Da, zato što je to potpuno prirodna supstanca i zato što su alergijske reakcije na nju izrazito retke.

Šta je botox?

Botox (Allergan) je rastvor koji sprečava grčenje mišića. U malim dozama, botulin se koristi radi uklanjanja bora na licu (mimičkih) i sprečavanju prekomernog znojenja. Botox privremeno blokira mišiće koji su odgovorni za stvaranje bora, pa koža postaje zategnuta. Nakon nekog perioda neaktivnosti mišića, pacijent se odvikava od pravljenja grimasa (npr. prestaje sa lošom navikom kao što je mrštenje).

KAKO IZGLEDA BOTOX TRETMAN?

U predelu određenih tačaka na licu se aplikuje (malom iglom) neophodna doza rastvora. Uvek je to 3 do 4 tačke u određenoj regiji da bi se ceo mišić inaktivirao.

Za šta se BOTOX još može koristiti?

Koristi se za tretiranje pojačanog znojenja (ispod pazuha, na dlanovima). Neurolozi ga koriste kod miastenije gravis i spasticiteta mišića.

Da li postoje ograničenja za botox terapiju vezana za starost pacijenta?

On se primenjuje kod osoba straosti od 18 do 65 godina, mada naravno na lekaru je da odluču da li pristaje da ga primenjuje kod osoba mlađih od 25 godina.

Šta je mezoterapija?

Mezoterapija u estetskoj oblasti podrazumeva korišćenje koktela (rastvora) za tretman kože u cilju usporavanja starenja kože, kao i poboljšanja opšteg stanja i izgleda kože. Ideja mezeterapijskih tretmana je da se direktnim ubrizgavanjem u kožu dopreme sve hranljive i gradivne materije koje su neophodne za metabolizam kože, kao i za njen zdraviji izgled.

Šta ulazi u sastav koktela?

To su vitaminski kompleksi, aminokiseline, lipolitici, venotonici i drugi preparati, biljnog porekla. Sastav koktela određuje lekar, uzimajući u obzir problem i individualne osobenosti klijenta. Preparati koji se koriste doprinose i detoksikaciji organizma, i klijent ne samo da rešava svoj problem, već se i bolje oseća.

Kada je hemijski piling efikasna metoda?

Hemijski pilinzi su efikasna metoda kod pigmentacija na koži (mrkih mrlja) izazvanih Suncem ili drugim faktorima, akni i crnih komedona, finih bora, ožiljaka nastalih nakon akni ili grube kože nastale usled oštećenja suncem ili zbog starosti.

Na kojim dijelovima tijela se mogu raditi hemijski pilinzi?

Hemijski pilinzi mogu se raditi na licu, vratu, šakama, rukama i nogama. U zavisnosti od dubine, mogu biti površni hemijski pilinzi, srednje duboki hemijski pilinzi i duboki hemijski pilinzi.

Zašto se radi pregled mladeža?

Klinička pouzdanost dijagnostifikovanja melanoma „golimokom“ procenjena je na 65%, a dermoskopski pregled mladeža značajno popravlja ovu pouzdanostna 90%. Ovaj pregled pigmentnih promena bez sumnje zauzima sve značajnije mesto u ranom otkrivanju melanoma.Takođe, ovom metodom moguće je i rano otkrivanje drugih tumora kože.

Kako izgleda dermoskopski pregled?

Sam pregled mladeža se veomaje dnostavno izvodi, a dobijenu sliku moguće je sačuvati u računaru, posle određenog vremena uporediti sa ranijom dermoskopskom slikom ili istu poslati drugom dermatologu na dodatnu ekspertizu.

Koliko traje intervencija (uklanjanje mladeža, bradavica..) radiotalasima?

Intervencija traje izuzetno kratko (najčešće nekoliko sekundi), bez ili sa minimalnim krvarenjem, ne zahteva stavljanje šavova i previjanje posle intervencije.

Da li je intervencija radiotalasima bolna?

Za intervenciju se koristi anestetik u obliku krema, a ukoliko se uklanja promena u srednjem ili dubljem sloju kože daje se lokalni anestetik. Zahvaljujući visokofrekventnim talasima i minimalnom oštećenju kože ne postoji nikakav bol posle intervencije, bez obzira na dubinu promene. Zbog tog razloga, pacijent i nema osećaj da je urađena intervencija.

Za koje promene na koži je tehnika uklanjanja radiotalasima odgovarajuća?

Tehnika ulanjanja promena sa kože radiotalasima je pogodna za skidanje keratoza, bradavica, fibroma, mladeža, proširenih kapilara na licu, kondiloma, cista, kao i korekcije ožiljaka od akni. Radiotalasnom metodom ne skidaju se promene čija je baza veća od 1 cm, osim ako nisu sasvim površne (npr. seboroične keratoze).

Koliko traje proces zarastanja rane?

Nakon tretmana radiotalasima, na mestu intervencije formira se suva krasta. Proces zarastanja (otpadanja kraste) traje od 3 dana do 2 nedelje u zavisnosti od toga koja promena je tretirana.

Koliki je ožiljak nakon intervencije radiotalasima?

Ožiljak je minimalan, a ako je promena velika i zahteva duboko prodiranje radiotalasa, na mestu intervencije može zaostati plitak ožiljak. Iskusan dermatolog to najčešće može proceniti pre intervencije i upozoriti pacijenta. Kada krasta otpadne, na tom polju je narednih mesec dana koža nešto svetlije boje. To je normalan proces zarastanja i tokom vremena boja će se izjednačiti s okolnom kožom.